Pentru a decide ce tip de afumatoare sa cumparati, este important sa intelegeti mai intai ce este implicat in procesul de afumare a carnii.

Afumatul este o practica straveche care a fost folosita pentru a prepara si conserva carnurile care altfel s-ar strica, fara o modalitate de a ramane la rece pentru perioade lungi de timp. Afumarea, apoi uscarea si sararea carnii, le-a permis stramosilor timpurii sa pastreze o sursa de hrana stabila, indiferent de anotimp sau de conditiile meteorologice.

Dovezi ale formelor timpurii de afumatori pot fi gasite de acum mai bine de 3.000 de ani in China, unde urnele sau oalele de lut erau folosite pentru a pregati carnea pe un pat de lemn de carbune.

Procesul de afumare poate fi rezumat ca fiind un proces de gatire incet, pentru perioade mai lungi de timp. Carnurile precum porcul, vita sau pestele devin aromate si fragede pe masura ce grasimea lor este redusa, ceea ce marineaza si carnea, in timp ce fumul adauga un plus de aroma. Soiurile de aschii de lemn, cum ar fi mar, cires, arin si stejar, sporesc aroma carnii de porc sau pestelui afumat.

Rumegusul este sursa de combustibil preferata a maestrilor si a pasionatilor de gatit cu fum, datorita capacitatii sale de a incalzi atat la temperaturi scazute, cat si la temperaturi ridicate.

Desi carbunele are avantajul de a adauga fumul sau natural de lemn in alimente, pot fi adaugate varietati suplimentare de aschii de lemn pentru a obtine diferite arome, in functie de tipul de mancare afumata. Acestea fiind spuse, fumatorile pe baza de de carbune tind sa aiba mai putina precizie in controlul temperaturii; implica amplasarea si aprinderea carbunelui; si poate necesita mai multa munca pentru curatare dupa terminarea afumatului.

Afumatoarea electrica se bazeaza pe incalzirea unei bobine electrice, care se afla de obicei pe partea de jos a afumatorii. Afumatorile electrice vin intr-o varietate de stiluri si dimensiuni, ceea ce permite amplasarea in orice locatie. De asemenea, temperatura este mult mai usor de controlat, iar curatarea se face mult mai usor si mai rapid.

Daca sunteti interesat sa va aduceti abilitatile de gatit la un alt nivel, luati in considerare adaugarea unei afumatori eletrice de calitate pe lista dumneavoastra de echipamente pentru gatit si cu siguranta nu veti da gres. Pregatirea carnii de porc, a pestelui si a altor fructe de mare si legume afumate lent este atat de plina de satisfactii si aduce un plus de gust oricarui preparat